Covid-19 och äldreomsorgens organisering i tre nordiska länder

Professor Tine Rostgaard och professor emeritus Marta Szebehely vid Institutionen för socialt arbete har tillsammans med professor Mia Vabø från Norge medverkat vid ett webbinarium anordnat av KI:s resursgrupp för äldres hälsa under Covid-19 på temat pandemin i relation till äldreomsorgens organisering i Sverige, Norge resp. Danmark.

Lars Brännström ny professor

Lars Brännström har befordrats till ny professor i socialt arbete med inriktning mot kvantitativa metoder.

Debatt

”Bara hårdare tag mot unga räcker inte”

I en debattartikel diskuterar Peter Andersson, socionom och psykoterapeut, hur säkerhetsklassning av särskilda ungdomshem inte är en fruktbar väg att gå i utvecklingen av SiS.

Eva Samuelsson

Health, risk-taking and well-being

Ny artikel av Jukka Törrönen, Eva Samuelsson och Filip Roumeliotis: Health, risk-taking and well-being: doing gender in relation to discourses and practices of heavy drinking and health among young people

Omslag bok

Ny bok: Disciplinering, femininitet och tvångsvård

Maria Andersson Vogel har skrivit en bok om tjejers vardag och relationer vid särskilda ungdomshem.

Nordisk komparativ studie av långvarig utsatthet bland unga vuxna med erfarenhet av samhällsvård

Lars Brännström vid institutionen har i samarbete med forskare vid Stockholms universitet, Helsingfors universitet och det danska Nationella forsknings- och analyscentret för välfärd (VIVE) gjort en ny longitudinell studie där långvarig utsatthet (Not in Employment, Education or Training/NEET) bland unga vuxna med erfarenhet av samhällsvård i Sverige, Finland och Danmark uppmärksammas. Trots skillnader mellan länderna vad gäller tillgången till eftervårdsprogram och kopplingen mellan utbildningssystemet och arbetsmarknaden visar studien att samhället i tillräcklig utsträckning inte tycks kunna kompensera för denna grupps utsatthet under barndomen i något av länderna.

Forskningsanslag till institutionen

Den 1 oktober beviljade Forte Hugo Stranz, Åke Bergmark och Nora Germundsson forskningsmedel om 2 970 000 SEK för projektet ”Mot ökad likriktning? Om utfall av automatiserat beslutsstöd i arbetet med ekonomiskt bistånd”.

Hilma Forsman och Lars Brännström har beviljats anslag från Forte

Hilma Forsman och Lars Brännström vid institutionen har som medsökande tillsammans med forskare vid Institutionen för folkhälsovetenskap vid SU samt forskare vid Stanford University, USA, och University of Liverpool, UK, beviljats 4 700 000 SEK för projektet "Ojämlikhetens drivkrafter bland familjer med erfarenheter av social barnavård".

Utlysning av doktorandmedel från Centrum för Kompetensutveckling inom Vård och Omsorg

Samhällsvetenskapliga fakulteten fördelar medel genom Centrum för Kompetensutveckling inom Vård och Omsorg (CKVO) för doktorandanställningar och för rörlig resurs, dvs. medel för forskning som kan sökas av anställda lärare. Doktorandmedlen uppgår till 1 milj. fördelat på två år och resterande medel måste finansieras av den institution som söker och erhåller CKVO-medel.

Longitudinell studie av självmordsförsök bland samhällsvårdade barn

Lars Brännström och Bo Vinnerljung har i samarbete med Ylva B Almquist vid Institutionen för folkhälsovetenskap, SU, samt Yerko Rojas, Institutionen för samhällsvetenskaper, Södertörns högskola, gjort en ny studie av sjukhusinläggningar med anledning av självmordsförsök bland barn med erfarenhet av samhällsvård.

Ylva Spånberger Weitz

Identitetsförhandlingar om moderskap i föräldrars berättelser om familjehemsvård

Ylva Spånberger Weitz och Marie Karlsson har studerat hur biologiska föräldrar till familjehemsplacerade barn förhandlar om identitet och föreställningar om moderskap utifrån positionen som förälder på avstånd.

Foto: Niklas Björling

Rapport från Forskardag om socialpsykiatri 11 februari 2020

Förmiddagen den 11 februari samlades cirka 300 personer, socialarbetare inom socialpsykiatrin, personer med egen erfarenhet av psykiatrisk vård och andra i aulan på Institutionen för Socialt Arbete.

Syskonstudie av familjehemsplacerade barn

Lars Brännström, Bo Vinnerljung och Anders Hjern har gjort en studie av utfall av familjehemsplacering.

Hilma Forsman, porträtt

Hilma Forsman: Addressing poor educational outcomes among children with out-of-home care experience: Studies on risk factors, pathways, and interventions

Stora framgångar för institutionen när Forte beslutade om forskningsmedel

Vår institution tilldelades ett flertal anslag när Forte den 1 oktober 2019 tillkännagav ansökningar som hade beviljats medel

Tisdagsseminariet

Varannan tisdag kl. 14.30 i rum 814 (kan komma att ändras till via Zoom)

Nytt Working Paper

Brännström, L. & Vinnerljung, B. (2015). Kontaktfamilj/person för yngre och äldre barn: Har insatsens varaktighet och ansamlingar av ogynnsamma omständigheter under barnens uppväxt någon betydelse för utfall på lång sikt?

Prefekt:
Stefan Wiklund