Foto: Björn Dalin

Tidiga insatser krävs för unga kriminella

Michael Tärnfalk deltar i ett samtal på P1 Morgon om insatser för unga kriminella.

Utlysning av doktorandmedel från Centrum för Kompetensutveckling inom Vård och Omsorg

Samhällsvetenskapliga fakulteten fördelar medel genom Centrum för Kompetensutveckling inom Vård och Omsorg (CKVO) för doktorandanställningar och för rörlig resurs, dvs. medel för forskning som kan sökas av anställda lärare. Doktorandmedlen uppgår till 1 milj. fördelat på två år och resterande medel måste finansieras av den institution som söker och erhåller CKVO-medel.

Longitudinell studie av självmordsförsök bland samhällsvårdade barn

Lars Brännström och Bo Vinnerljung har i samarbete med Ylva B Almquist vid Institutionen för folkhälsovetenskap, SU, samt Yerko Rojas, Institutionen för samhällsvetenskaper, Södertörns högskola, gjort en ny studie av sjukhusinläggningar med anledning av självmordsförsök bland barn med erfarenhet av samhällsvård.

Ylva Spånberger Weitz

Identitetsförhandlingar om moderskap i föräldrars berättelser om familjehemsvård

Ylva Spånberger Weitz och Marie Karlsson har studerat hur biologiska föräldrar till familjehemsplacerade barn förhandlar om identitet och föreställningar om moderskap utifrån positionen som förälder på avstånd.

Foto: Niklas Björling

Rapport från Forskardag om socialpsykiatri 11 februari 2020

Förmiddagen den 11 februari samlades cirka 300 personer, socialarbetare inom socialpsykiatrin, personer med egen erfarenhet av psykiatrisk vård och andra i aulan på Institutionen för Socialt Arbete.

Syskonstudie av familjehemsplacerade barn

Lars Brännström, Bo Vinnerljung och Anders Hjern har gjort en studie av utfall av familjehemsplacering.

Marie Sallnäs. Foto: Kerstin Karell

Barns rättigheter och evidensbaserad vård - hur möts de?

Titti Mattsson,  Juridiska institutionen, Lunds universitet, Sofia Enell, Institutionen för socialt arbete, Linnéuniversitet och Marie Sallnäs, vid vår egen institution har inlett ett  projekt där de kommer att studera vad de ökade kraven på att barns och ungas individuella rättigheter ska tillgodoses kan innebära i en kollektivt organiserad tvångsvårdkontext (de särskilda ungdomshemmen) där evidensbaserad vård och standardiserade metoder ges högt värde.

Hilma Forsman, porträtt

Hilma Forsman: Addressing poor educational outcomes among children with out-of-home care experience: Studies on risk factors, pathways, and interventions

Stora framgångar för institutionen när Forte beslutade om forskningsmedel

Vår institution tilldelades ett flertal anslag när Forte den 1 oktober 2019 tillkännagav ansökningar som hade beviljats medel

Tisdagsseminariet

Varannan tisdag kl. 14.30 i rum 814 (kan komma att ändras till via Zoom)

Nytt Working Paper

Brännström, L. & Vinnerljung, B. (2015). Kontaktfamilj/person för yngre och äldre barn: Har insatsens varaktighet och ansamlingar av ogynnsamma omständigheter under barnens uppväxt någon betydelse för utfall på lång sikt?

Prefekt:
Stefan Wiklund