1. Du är här:
  5. Evenemang
  6. Stockholms universitet bland topp 100 i världen

Stockholms universitet bland topp 100 i världen

Stockholms universitet går åter framåt i Times Higher Education World University Rankings. I senaste THE-rankningen tar sig universitetet in bland de 100 främsta i världen.

Times Higher Education (THE) World University Rankings 2014-2015 presenterades den 1 oktober och toppas av amerikanska California Institute of Technology och Harvard University. På tredje plats finns University of Oxford. Amerikanska och brittiska universitet dominerar liksom tidigare år i toppen av rankningen. Men årets rankning visar även att asiatiska universitetet får en allt starkare position. Nu finns 24 asiatiska universitetet bland världens 200 främsta, mot 20 året innan.

Tre svenska universitet bland världens 100 främsta

Årets rankning innebär att tre svenska universitet nu rankas bland världens 100 främsta av THE. Karolinska institutet finns på plats 44, jämfört med plats 36 förra året. Samtidigt går både Stockholms universitet och Uppsala universitet framåt och hamnar på topp 100-listan. De delar plats 98 (tillsammans med Münchens tekniska universitet) från att ha funnits på plats 103 (Stockholms universitet) och plats 111 (Uppsala universitet) året innan. För Stockholms universitet innebär årets resultat en fortsatt starkt positiv utveckling i THE-rankningen, från plats 261 år 2006.

De svenska lärosäten som följer därnäst i årets THE-rankning är Lunds universitet på plats 119, KTH på plats 126 och Göteborgs universitetet inom intervallet 226-250.

Citeringar och enkätsvar väger tyngst

Times Higher Education (THE) World University Rankings publiceras av THE tillsammans med Thomson Reuters. THE-rankningen för 2014-2015 som bygger på 13 indikatorer i fem kategorier. De viktigaste indikatorerna är dels en citeringsindikator, dels de två enkätindikatorerna och tillsammans svarar dessa för nära 2/3 av den totala vikten. Viktningen är forskningsorienterad och bibliometriska indikatorer står för mer än 1/3 av den totala vikten.

Vad gäller de olika kategorierna erhåller Stockholms universitet högst poäng för kategorin Citations (med vikten 30 procent), 90,9. Det är något högre än förra årets poäng. Stockholms universitet har fått högre poäng 4 av 5 kategorier än i förra året.

Times Higher Education World University Rankings
Stockholms universitets placering i de viktigaste rankningarna.