Ibland dyker det upp forskning som det verkligen skrivs om. Om du googlar på ”Experimentet Topor” så får du raskt upp många träffar – Tidningen ETC, Dagens Nyheter, DagensArena, Svenska Dagbladet, Expressen, Socialpsykiatriskt forum, och så vidare. Det har till och med skrivits en pjäs om det.

Det handlar om pengar. En femhundring extra i månaden till personer med långvarig psykisk ohälsa, genom forskningsprojektet ”Pengar, vänner och psykiska problem”. Under nio månader fick ca 100 personer i en testgrupp 500 kronor extra i månaden. Helt utan krav på redovisning eller motprestation. Bara sådär. Vill du vidga en trång hushållsbudget? Helt okej. Vill du köpa champagne? Inga problem. Vill du ha råd att ta barnbarnen på fika? Varsågod, nu har du råd. Du bestämmer själv. Joggingskor, baddräkt eller hushållspapper, det spelar ingen roll.

Men forskarna var förstås intresserade av vad som hände sedan. Hur bidrog extrapengarna?

Det behövdes inte hela nio månader för att se effekter av experimentet. Andelen deltagare som behövde psykiatrisk slutenvård hade sjunkit med 30 procent redan efter ett halvår. Isoleringen minskade och de visade färre symptom på sina diagnoser. Vinsten var uppenbar, både för de enskilda och för samhället i stort.

Projektet, lett av docent Alain Topor, startades i maj 2013 och är ett FoU-samarbete mellan Karlskrona kommun, Ronneby kommun, Landstinget Blekinge och brukarföreningar för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Läs mer om hur tankarna gick i samband med att projektet sattes igång här.

Och vill du se pjäsen? Gå till teaterns hemsida: Teater Tribunalen

Om du vill läsa mer om aktuella artiklar om experimentet, använd länkarna nedan: